Translate

sobota, 9. april 2011

Jabolčna čežana

Ste bili kdaj v situaciji, ko ste imeli doma kar nekaj jabolk, katere so bile tik na tem, da zgnijejo? Pa so vseeno imele še kar nekaj lepega mesa in vam bi jih bilo tako žal vreči stran? Ni vam jih treba. Jaz sem to situacijo danes rešila na čisto preprost in zelo okusen način.

Potrebovala sem...

  • jabolka
  • cimet
  • sladkor
  • vanili sladkor
Jabolka obrežem in olupim ter jih nato narežem na kose. Vse te potem dam v vodo, v katero sem po okusu dodala cimet, sladkor (ta načeloma niti ne bi bil potreben, ker je čežana, vsaj meni osebno, najboljša kisla; potrebujete pa konzervans, da prekuhano sadje ne propade prehitro) in vanili sladkor.

Počakam, da zavre, nato pa zmanjšam ogenj in pustim rahlo vreti. Jabolka so dovolj kuhana, ko so res mehka.

Ta zatem pustim, da se malce ohladijo, nato pa jih polovim iz vode. Na tej točki jih nisem želela precediti, ker bi 'vodo' tako morala zavreči. Prekuhane kose jabolk dam v drugo posodo. Sama sem se odločila, da pri tem postopku uporabim kar tlačilec za pripravo pire krompirja. Nekako se mi ni dalo vleči ven vseh strojev za mletje, po drugi strani pa niti niso potrebni.


Kose dobro pretlačim, po potrebi dodam še sok, v katerem so se kuhali.

Tak pripravek nato dam v kozarce, v katerih jih lahko dlje časa hranim. Uporabim ga lahko za številne sladice (te še pridejo sem gor v prihodnosti), lahko pa se jo poje kar tako.

Mešanici lahko dodate še številne dodatke med samo pripravo ali pa kasneje ob uporabi. Tako lahko dolijete limonin sok (ali sok katerega drugega citrusa), uporabite lahko tudi kakšne druge začimbe in dišave, katere pa so Vam mogoče bolj po godu. Test, test, test!

Tako čisto mimogrede...
Sok, ki Vam je ostal, lahko uporabite kot naraven in zelo okusen napitek, lahko pa ga tudi zmrznete in uporabite za lučke poleti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...