Translate

četrtek, 10. november 2011

Ajdovi žganci

Ja, ena izmed mojih kulinaričnih strasti so sigurno stare slovenske jedi. Saj si moderen pa poskušaš razno razne stvari, ker je ravno v tem čar. A včasih enostavno moraš moraš MORAŠ zaužiti nekaj čisto domačega, slovenskega. Da si malce nostalgičen, da ti je še bolj toplo pri srčku, da si spet malo otrok.

Žgančki! Jaaa! Hehe, in tokrat sem jih prvič delala sama. Perfektni v kombinaciji z domačo gobovo juhico. Mmmmm!

Potrebovala pa sem...
  • cca. 1 l vode
  • sol
  • olivno olje
  • 200 g ajdove moke (za dve osebi jo je ravno prav)
Vodo zavrem, nato pa ji dodam sol in olivno olje. Med samim vretjem v njo stresem ajdovo moko. Naj ta naredi kopico. Tako naj tudi ostane in na zmanjšanem ognju vre približno 15 minut. Po pretečenem času s kuhalnico naredim luknjo. Sploh ne kompliciram - enostavno se grem Mojzesa (če temu lahko tako rečem) in kopico razdelim na dva dela, med katerima je kanalček. Tako pustim, da vre še nadaljnjih 10 minut.

Potem vodo odlijem, a je ne zavržem. Bodoče žgance namreč začnem mešati na takšen način, da na koncu moka sploh ne bo več vidna. Torej, ne sme biti suhih delov. Sama ne mešam kot bi vsak to razumel pod to besedo - torej, ne krožno. Začnem namreč na robu kopice in delam škrge. Malo po malo torej 'trgam' od glavne kopice tako, da grem vsakič do dna. Vodo, katero sem prihranila, dodam po potrebi, a ne pretiravam. Še vedno mora namreč ostati gosto. Torej, poskusite najti nekakšno vmesno točko med suhim in mokrim.

Ko vse dobro zmešam, vzamem poleg kuhalnice še vilice in dokončam žgance. Kako? Najprej en del te mešanice zajamem s kuhalnico, nato pa posamezne delčke z robom vilice 'režem' stran in jih sproti nalagam na krožnik.

Takšne žgančke lahko dodate (kot sem že prej omenila) gobovi juhici, lahko poleg kisle repe, kislega zelja, super se poda tudi kakršnemu koli golažu. Kombinacije so odvisne čisto od vas samih.

Če pa želite res domače žgančke, le-tem dodajte tudi kakšne (če je le možno) domače ocvirke. Saj ni treba, da pretiravate - vsaj za okus. Lahko jih dodate nekaj že med samim 'mešanjem', da so bolj voljni. Preostale pa potem dodate na koncu, ko so že na krožniku.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...