Translate

ponedeljek, 13. september 2010

Srbska solata

Itak sem že letos dobila komentar, da sem kot medo, ki se pripravlja na zimo... hehe, ampak ok... Tole solato že dolgo nisem jedla, ker prejšnje leto ni bilo uspeha pri paradižniku. Uporabiti je namreč potrebno tudi zelenega, kupiti pa ga ni možno.

Vlaganje se lahko izvede na različne načine. Pri nas pa že kar nekaj let damo celotno količino samo v eno večje vedro s pokrovom; to je vsako leto posebej rezervirano samo za srbsko solato.

Najboljše strani te solate so številne. Če naštejem res res RES najboljše:
  • Lahko jo naredimo v večjih količinah in spravimo vse skupaj v samo eno posodo. Ta verzija se je izkazala za najboljšo ravno zato, ker se celotna letina kisa istočasno. Verjetno pa že tako ali tako sami veste, da je vsaka jed boljša, če jo naredimo v večjih količinah. Tudi pri kuhanju.
  • Solata s časom postaja samo še boljša in boljša in boljša... uff! Vsakič, ko jo vzameš na novo za posamezen obrok, je bolj kisla in bolj okusna. S časom namreč bolj in bolj vpija vsa možna zelišča in začimbe, katere smo dodali na samem začetku.
Torej, potrebujem pa naslednje:
  • paradižnik - rdeči
  • paradižnik - zeleni (ne bi si nikoli mislil, da je ta veliko bolj aromatičen kot zreli)
  • paprika (priporočljivo je uporabiti miks različnih vrst - zelene, rumene, rdeče)
  • 2 cela česna
  • 3-4 čebule
  • 3-4 velika korenja
  • kumare - sveže in neolupljene
  • 3 glave srednje velikosti svežega zelja
  • sol - po okusu
  • sladkor
  • kis
  • voda
  • cel (črn) poper


Vse sestavine narežemo ali naribamo.

Jaz osebno narežem...
  • rdeč paradižnik (ker je bolj zrel in ga je ponavadi malce težje ribati)
  • paprika (ker jo je prej potrebno razkoščičiti in je tako lažje narezati na trakce)
  • čebula (kot za vsako drugo solato - na lističe)
  • česen (na lističe)
  • zelje (da ni potrebno mazati ribežna, ki ga imamo v originalu za pripravo zelja za kisanje)
Ostalo pa naribam na manjši ribežen:
  • zelen paradižnik (na lističe ga je tako lažje, ker je še trši)
  • korenje (ta je že tako ali tako trši)
  • kumare (tudi te so ponavadi trše in pri ribanju nimaš težav)

Ko je vse narezano/naribano, dodam sol po okusu in dobro premešam. Nato vso zmes pretlačim in pustim do naslednjega dne stati. V tem času bo zelenjava oddala odvečno vodo, da bo lahko kasneje sprejela kis in začela svoj proces kisanja.
---------------------------------------------------------------------------------
Naslednji dan zadevca zgleda približno takole:

Uff, in blazno diši! :)

Sedaj je na vrsti še mešanica kisa in vode. Po standardu naj bi bila kis in voda v razmerju 2 (voda) : 1 (kis). Jaz sem glede na količino uporabila 1 liter in pol kisa ter 3 litre vode. V to dodam še cel črn poper in dam posodo na ogenj. Medtem, ko čakam, da mešanica zavre, dodam še 3 žlice soli (malce bolj polne, a ne prepolne) in 2 žlici sladkorja (da je količina približno zravnana z robom žlice).

Preden mešanico zelenjave dam v posodo, v kateri bo stala, jo dobro ožamem. Čez noč je namreč oddala kar veliko količino vode.

Ko 'kisla mešanica' zavre, jo pustim, da se ohladi. Nato zelenjavo zalijem z njo, posodo zaprem in shranim za zimo v nek temnejši prostor, ki je bolj ali manj hladen.


Pozimi pa si to solato že lahko privoščimo. Naj še enkrat poudarim, da je z vsakim odvzemom boljša. Uff, komaj čakam! :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...