Translate

sobota, 30. oktober 2010

Ocvrt sir

Za tale recept sem se odločila, da ga dodam zaradi nekaj koristnih nasvetov. Skoraj prepričana sem, namreč, da ni med vami človeka, ki ne bi poznal te jedi. Sicer je zadeva zelo kalorična, a kljub vsemu blazno dobra. Enostavno pa nima pravega okusa, če ni zraven tatarske omake - obvezno narejene doma! Uff! :)

Potrebujem torej
  • cca 500g sira (po izbiri - sama ponavadi izberem Ementaler),
  • krušne drobtine,
  • moko,
  • 2 jajci,
  • sol, kajenski poper, vodo.
Na samem začetku si v tri različne posode pripravim krušne drobtine, moko in pa jajci. Kako slednje pripravim? Takole:

Jajce
Strem obe jajci, malce solim, po okusu dodam kajenski poper (lahko je načeloma tudi navaden, črni), dodam žličko mrzle vode in z vilico jajci dobro stepem.
--------
Sir narežem na poljubne kose. Najprej jih namočim v moko, nato dobro v stepeni jajci in nazadnje še v krušne drobtine.

** Tule se pojavita prva dva namiga:
  1. Sir je eno izmed živil, ki prvič ne 'sprejme' dovolj jajc in drobtin (tako kot recimo hrenovke, če jih želite ocvreti). Zato je priporočljivo po prvi rundi paniranja zadevo vrniti nazaj v jajci in še enkrat v drobtine. Narediti mora dobro skorjico, da ne bo prehitro stekel na vročem olju. To je prvi pogoj, da ne bo tekel. :)
  2. Priporočam, da prvo rundo popolnoma zaključite z vso količino sira in šele nato vse še enkrat vrnete v jajci in drobtine. Preprost razlog - le tako boste lahko videli, če bo ostalo dovolj jajc. ;)
Na plin dam najprej posodo in jo dobro segrejem. Šele na toplo dodam olje in počakam, da se tudi ta dobro segreje. (**Spet namig >>) To je drugi razlog, ki bo preprečil, da sir ne bo stekel na vročini. :)

In še **zadnji glavni namig, ki pomaga, da sir ostane v prelepi obliki in barvi. Dovolj namreč je, da se sir popeče na vsaki strani po nekaj sekund. Ja, pravilno ste prebrali - NEKAJ SEKUND. Tako ali tako je surovo samo jajce, in s tem rizično za okužbe, katero pa na vročini zelo hitro zakrkne. Poleg tega pa na tak način sploh ne vpije veliko olja, kar je še boljše za tako nasitno jed.
-------------------------------------
** In še en namig: Če se odločite ocvrt sir, potem ko ga vzamete iz olja, dati na papirnato brisačko, da popije odvečno olje, ga tam ne pustite predolgo. Če je slučajno kje malo sirčka začelo teči, se lahko ob ohladitvi zelo nepriročno prilepi na brisačko - zelo neokusno!


Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...