Translate

sreda, 22. december 2010

Božični sadni kruh

Za vsak Božič enostavno mora biti tudi božični sadni kruh. Ne vem, sama namreč ugotavljam, da imam bolj in bolj rada peciva, ki vsebujejo delčke suhega sadja; vse od tistih sadežev, kateri so dejansko sušeni, do suhega sadja v obliki oreščkov. Takšna peciva so potem velikokrat v končni fazi še bolj zdrava od ostalih.

To leto sem poskusila recept, katerega sem zasledila v letošnji prilogi Nedeljskega dnevnika Nika. Samega postopka, katerega so zapisali tam, ne bom pisala, ker je to še vedno njihov recept. Če vas slučajno ta zanima, potem predlagam, da si le-tega preberete v njej. Napisala pa bom sestavine, katere sem tokrat sama spet malce prilagodila.

Potrebovala sem...
  • 150g margarine
  • 150g sladkorja
  • 5 jajc
  • 250g moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 2 žlici ruma
  • 50g orehov*
  • 250g mešanice Študentske hrane*
  • 100g mešanega kandiranega sadja*
Na samem začetku pripravim dodatke in jih zmešam skupaj - torej, v isto posodo dam mešanico Študentske hrane, mešano kandirano sadje in rahlo narezane orehe. To novo nastalo mešanico prelijem z dvema žlicama ruma in dobro premešam. Nato vse skupaj posujem še s 3 žlicami moke ter spet dobro premešam.**

Margarino pustim na sobni temperaturi vsaj polovico dneva, nato pa jo narežem na manjše koščke (tako bom z njo še lažje delala kot z večjim kosom). Dodam ji sladkor in jajca ter vse skupaj dobro spenim.

V moko nato dodam pecilni prašek in spet dobro premešam.

Na tej točki se moj postopek spremeni. Tu namreč uporabljam pečico, katero v originalu uporabljam za pečenje kruha. Zadevo namreč naredi res dobro.
Najprej sam pekač namastim in vstavim v pečico. Nato v njega nalijem najprej spenjeno jajčno mešanico. Kot zadnjo sestavino v posodo stresem še mešanico moke in pecilnega praška. Program nastavim na tistega, ki dela približno 3 ure in 30 minut. Ta mi namreč da znak, kdaj vstaviti dodatke oziroma suho sadje, poleg tega pa ima še vmesna vzhajanja, katera kruh naredijo resnično dober. Samo večkratno in različno mešanje pa resnično dobro premeša vse skupaj.



Opombe!
* Količinsko gledano tega res pride veliko, ampak ravno zaradi tega pride kruh še boljši.
** Na mešanico suhega sadja in dodatkov sem dodala tri žlice moke zato, da le-ti, ker so pač težji, ne bi v samem testu padli na 'dno' ampak ostanejo po celotnem testu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...