Translate

sobota, 11. december 2010

Vlečeno testo

Bolj in bolj opažam v trgovinah, da se danes vse kupuje. Tudi slaščice in samo testo za slaščice. Res ne razumem, zakaj, in vsakič znova sem razočarana. Doma narejeno testo je sigurno veliko boljše in sploh ne vzame veliko časa. Tudi če se vam mudi.

Zato sem se odločila, da z vami delim svoj recept za to testo. Resnično je preprost, način je res hiter, testo pa je fenomenalno.

Pri nas namreč velikokrat delamo razne zavitke (štrudle), štruklje ali pa burek. To testo namreč lahko uporabite za vse to, sigurno pa še za kakšno drugo idejo.

Potrebujem pa tole:
  • 300g moke (lahko je bela, polnozrnata, črna - preizkušajte ;) )
  • 1 čajna žlička olja (sončnično ali po vašem okusu)
  • 1 čajna žlička kisa
  • 2 ščepca soli
  • mlačna voda (ne vroča!)
Postopek pa je resnično preprost. Toliko, da testa sigurno ni potrebno kupiti v trgovini.

V posodo nasujem moko, posolim (cca. 2 ščepca, a ne prevelika), dodam olje, kis in začnem mešati z vilico. Nato počasi dodajam vodo in redno mešam z vilico. Sami lahko opazite, kdaj bo ta mešanica ravno prava, da začnete zadevo mesiti z roko. V končni fazi mora biti testo ravno prava mešanica mehkobe in trdote. Ne sme biti premehko, ker imate potem lahko probleme pri vlečenju testa. Testo namreč v tem primeru leze nazaj. Naj samo opomnim, da se vseeno lahko naredi, da malo leze nazaj, zato se ne prehitro ustrašiti. Bodite vztrajni. Slej ali prej se bo ustavil. :)

Ko ga do konca zmesim, malo kopico testa naoljim po celotni površini, pokrijem s servetom in ga pustim na sobni temperaturi počivati približno 3o minut. Načeloma tu ni preveč skrbi, da bi testo predolgo stalo. Če pač nanese tako, da testo dlje stoji oz. počiva, je dejansko še boljše.

Po 'počitku' ga na pomokani površini razvaljam in na koncu še razvlečem počasi in nežno z rokami čimbolj na tanko.

Na njega potem lahko daste kar koli vam je pač všeč. Lahko so to naribana jabolka za jabolčni zavitek, češnje, kakšno drugo sadje (pri kakršnem koli sadju imam sama navado, da stopim nekaj masla oz. margarine in na tem porjavim krušne drobtine - to potem namažem direktno na testo, potem pa na to dodam sadje), skuto oz. skutno mešanico (sladko ali slano), meso, zelenjavo, itd. Let your imagination run wild!! ;)

Tole je eden izmed rezultatov - tokrat zvit kot burek, v resnici pa je češnjev zavitek. Njamsi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...