Translate

četrtek, 16. junij 2011

Tunini polpeti a.k.a. Tuna burger

"Kaj bi pa danes za kosilo kuhali?"
"Ne vem... Kaj bi pa ti?"

"A bi ribe?"


Ob tem pogovoru sem se spomnila na jed, katero že res dolgo obljubljam. Pri nas imamo namreč zelo radi polpete oz. "faširaje" (kot se reče pri nas). Sicer jih večinoma delamo iz mešanega mletega mesa (goveje-svinjsko; 50/50), enkrat vmes smo uporabili tudi puranje. Zakaj, torej, ne bi tokrat poskusili nekaj drugačnega? Sicer je pri nas praksa, da se v maso da kruh, katerega smo prej namočili, potem pa dobro oželi. Tokrat sem posegla po drugem načinu. In, seveda, spet drugem mesu. Uff, dobro je bilo!

Potrebovala sem...
  • 500g-ska pločevinka tune (vsebovala je nekaj čez 400g tunine)
  • šopek peteršilja
  • 1 jajce
  • čebula - po okusu posameznika
  • česen - po okusu posameznika
  • krušne drobtine - po potrebi
  • olje
Tuni sem najprej odcedila olje, v katerem je bila konzervirana. To isto sem potem uporabila tudi za nadaljnjo pripravo. Na olju tako najprej prepražim čebulo in česen ter pustim, da se rahlo ohladita. Tačas nasekljam svež peteršilj, dodam jajce in čisto na koncu še prepraženo čebulo in česen. Maso začnem mešati tako, da jo stiskam in vsakič znova pustim, da gre skozi prste. Na takšen način jo je namreč najlažje res enakomerno premešati. Postopoma dodajam drobtine. O količini tu ne bom pisala, ker je ta vrednost res odvisna od večih dejavnikov. Naj povem samo tako, da jih je dovolj takrat, ko vidimo, da se masa začne počasi sprijemati skupaj. To namreč pomeni, da bomo lahko delali polpete. (Mimogrede, sama jih nisem uporabila veliko, ker sem kmalu dosegla to točko priprave)

Iz mase postopoma naredim več kroglic, katere nato sploščim. Pečem na segretem olju na srednje močnem ognju.




Opombe!!
  • Polpetki se spečejo res hitro zato ne priporočam, da zraven delate še kaj drugega.
  • S samo maso bodite ob oblikovanju nežni, ker se drugače lahko polpeti čisto prehitro 'lomijo' in razpadejo. Ko so enkrat zapečeni, ta problem ni več prisoten.
  • Zgornjim sestavinam lahko po lastnem okusu in presoji dodate še številne ostale začimbe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...