Odločila sem se za združitev večih receptov. Pod ključnimi besedami je tudi 'testenine', ker sem jih tokrat dodala. Zakaj, razložim kasneje.
Nekaj časa nazaj sem namreč našla recept, kjer je predlog, da namesto testenin uporabimo bučke. Lahko navadne bučke, lahko jajčevce, lahko pa tudi oboje. Tokrat sem imela na zalogi samo jajčevec - enega, zato mi je ravno malo zmanjkalo. Ampak ni predstavljalo nekega problema. Med samo pripravo sem zakuhala zraven še nekaj malega testenin za dopolnitev. In, ne, to verjetno že veste, da niso potrebne ravno tiste široke za lazanjo. Lahko so katere koli - od polžkov, peresnikov, širših rezancev, itd.
Torej, takole je šlo...
Potrebovala sem:
- 1 jajčevec srednje velikosti
- mešanico zelenjave (po lastni izbiri in lastnem okusu, tudi količina - jaz sem imela stročji fižol, cvetačo, krompir, korenček,...)
- paradižnik (po okusu - moja izbira je bil že prej pečen paradižnik v kombinaciji s papriko, feferoni, čebulo in česnom ter, seveda, zelišči)
- testenine (jaz sem potrebovala približno 6 gnezdecev širših rezancev)
- bešamel (sestavine malce naprej)
---------------------------
BEŠAMEL:
- 1,2 do 1,5 l mleka
- 100g ostre moke
- 100g masla (ali margarine)
- 50g naribanega parmezana ali katerega drugega sira (moja izbira je bil na drobno nariban Ementaler)
- sol, poper, muškatni orešček, 2 žlički vegete
--------------------------
V pekač (sama sem izbrala glinenega) najprej dam del bešamela. V njega naložim nekaj jajčevcev. Ker sem jih sama imela premalo, sem tu dodala še nekaj malega prej omenjenih testenin. Na to sem dodala pečen paradižnik (omakco) in kuhano zelenjavo. Ker je bešamela še kar nekaj, sem se odločila, da ga polijem že po zelenjavi, da lepo drži skupaj. Nato pa dodam še preostale jajčevce in testenine ter prelijem s preostalim bešamelom.
Seveda, če imate več sestavin (polnila in testenin ali jajčevcev), lahko naredite več plasti. Pomembno je, da vse skupaj zaključite z bešamelom in da tega prelijete preden daste naslednjo plast testenin oz. jajčevcev.
Pečico vnaprej segrejem na 200 stopinj Celzija in lazanjo pečem približno 30 minut.
**Sedaj pa pozor (!! tudi meni !!)! >>> Ko je lazanja pečena in jo vzamemo iz pečice, je priporočljivo, da jo pustimo nekaj časa stati na sobni temperaturi. Vsaj toliko, da se bešamel malce strdi. Tako boste namreč imeli manj problemov s prestavljanjem kosov na krožnik pa še vse skupaj bo bolj držalo skupaj. Ko je še topel, namreč, še vedno teče. Ne pozabimo namreč, da se v originalu lazanja servira kar v pekaču, v katerem se peče. Če pa tega nimamo doma, je pač zadevo potrebno servirati drugače.
Jaz osebno, priznam, vedno pozabim. :/
Ampak! Dober tek! Dobra pa je!! :)
** Druga slika je posledica tega, da sem jo servirala prehitro in je malce teklo... :/
Ni komentarjev:
Objavite komentar